Skoči na glavno vsebino

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Podčetrtek nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

 1. KAJ JE EDUROAM?
  Storitev Eduroam omogoča zaposlenim in učencem varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole, osnovne šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).Omrežje je zasnovano tako, da lahko zaposleni ali učenci dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj, pa tudi učenec, OŠ Podčetrtek dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Ljubljani ali Novem mestu oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.
 2. TEHNIČNE ZAHTEVE ZA DOSTOP
  V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).
 3. POKRITOST Z BREZŽIČNIM SIGNALOM
  S 27-imi dostopnimi točkami na matični osnovni šoli Podčetrtek in s sedmimi (7) na podružnični osnovni šoli v Pristavi pri Mestinju so pokriti vsi prostori v katerih se odvija vzgojno-izobraževalno delo.
 4. NAVODILA ZA PRIKLOP
  Tako zaposleni kot učenci potrebujete za uspešno prijavo v omrežje eduroam veljavno uporabniško ime in geslo (AAI račun) v matični organizaciji (OŠ Podčetrtek).
  Podrobnejša navodila za namestitev najdete na tem naslovu (https://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/)
  Lahko pa si pomagate tudi z prednastavljenimi programi (nameščevalniki) za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT ali preprosteje poskenirajte QR kodo:
 5. TEHNIČNA POMOČ IN KONTAKTNA OSEBA
  Kontaktna oseba je Darko Pepevnik. Lahko pokličete na  03 818 3335 (int. 335)  ali pišete na darko.pepevnik@os-podcetrtek.si .

Dostopnost