Skoči na glavno vsebino

Kulturne šole savinjske regije (med njimi tudi osnovna šola Podčetrtek) so sodelovale pri nastanku projektnega zbora, ki je sodeloval na koncertu Pesem besede ob 90-letnici slovenskega skladatelja Jakoba Ježa, ki je potekal v Narodnem domu v Celju, v četrtek, 8. novembra.

Skladatelj Jakob Jež, nekdanji dijak celjske gimnazije in eden najvidnejših sodobnih slovenskih skladateljev, bo 23. novembra letos praznoval 90 let. Njemu v čast so mlade pevke in pevci iz Celja in regije priredili koncert njegovih skladb, ki jih je napisal za otroške, mladinske, dekliške, fantovske in mešane mladinske zbore.

Gre za enega največjih mladinskih kulturnih projektov tega leta v naši državi, saj je bil kot osrednja točka koncerta, na odru Narodnega doma projektni zbor sestavljen posebej za to priložnost. V njem je prepevalo 80 pevk in pevcev iz 25 osnovnih šol, ki nosijo naziv »kulturna šola«. Projektni zbor je vodila Katja Gruber, učiteljica glasbe na OŠ Nazarje in starosta otroške in mladinske zborovske glasbe v naši državi. Pod njenim vodstvom so mlade pevke in pevci krstno izvedli tudi skladbo Zlatolase deklice, ki jo je Jež napisal pred kratkim. Obsežno delo so mladi glasbeniki z zborovodkinjo opravili na intenzivnem pevskem vikendu 19. in 20. oktobra v Celju, kjer smo obenem krstili tudi nov projekt kulturnih šol imenovan Šola v kulturi.

Na koncertu so nastopili tudi Otroški pevski zbor OŠ Nazarje, mešana mladinska pevska zbora I. gimnazije v Celju in Šolskega centra Celje, Dekliški pevski zbor, Nonet in FaVoZa  Gimnazije Celje – Center z zborovodji Barbaro Arlič Kerstein, Andrejo Ocvirk, Tomažem Marčičem, Davidom Preložnikom, Gregorjem Delejo in Gruberjevo.

Jakob Jež je vse življenje zelo tesno povezan s Celjem, zlasti z Mladinskim pevskim festivalom in  otroškimi ter mladinskimi zbori iz mesta in regije,  ki jim je posvetil velik del svojega opusa, jih redno obiskoval na vajah in koncertih ter jih spremljal na njihovi poti. Jež je sicer diplomant ljubljanske glasbene akademije, bil je dolgoletni profesor na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, član skladateljske skupine Pro musica viva, urednik glasbenih revij Grlica in Naši zbori, biltena Skladatelj, za svoje delo pa je prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo in Kozinovo nagrado za zaokrožen zborovski opus. Je skladatelj z izrazito prepoznavno in svojstveno glasbeno govorico, izpolnjeno z intimno ekspresivnostjo, z razvitim smislom za barvo in liriko.

 

(Skupno 168 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost