Skoči na glavno vsebino

Učenci osmih razredov so v petek, 25. 2. 2022, poglabljali svoje znanje o Francetu Prešernu. Obiskali so tri slovenske kraje, ki so zelo zaznamovali pesnikovo življenje.
Zgodaj zjutraj smo se odpravili proti Ljubljani. Z avtobusa smo izstopili na Kongresnem trgu in se po Wolfovi ulici, mimo Julije, sprehodili do Prešernovega spomenika, kjer nas je pričakala vodička ga. Urša Kavalar Pobegajlo (iz CŠOD). V Ljubljani je France Prešeren preživel veliko let svojega življenja – obiskali smo Vodnikov trg, kjer je stal licej, ki ga je Prešeren obiskoval, »kraj nesrečnega imena« Trnovo, Stari trg (prizorišče balade Povodni mož), Rožno ulico … Izobraževanje smo nadaljevali v Kranju. Ogledali smo si Prešernov spominski muzej, spomenik in pesnikov grob v Gaju. Kulturni dan smo zaključili v Vrbi. Obiskali smo pesnikovo rojstno hišo, videli smo cerkev svetega Marka in več kot 200 let staro lipo, ki stoji sredi vasi.
Učenci so spoznali obdobje, zgodovinske, politične in gospodarske razmere časa, v katerem je živel Prešeren. Poglobili so svoje znanje o pesnikovem življenju in delu, spoznali so razlike med življenjem nekoč in danes, na Starem trgu in v rojstni hiši so recitirali Prešernove pesmi.

(Skupno 335 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost