Skoči na glavno vsebino

OTROŠKI PARLAMENT 2023/24

Šolski parlament razpravlja na določeno temo v sodelovanju z ZPMS (Zveza prijateljev mladine Slovenije). V redni program ga vključujemo kot obliko vzgoje za demokracijo in je prostor za javno izražanje otroških mnenj in vprašanj, ki zadevajo odraščanje in vključevanje v življenjsko okolje.

Zasedanja potekajo v osnovnih šolah v razrednih skupnostih in na šolskem parlamentu. V vsaki šoli učenci zberejo delegacijo za občinski parlament. Na občinskem otroškem parlamentu pa zberejo delegacijo za regijski otroški parlament, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na državnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora v Sloveniji.

Šolski parlament na OŠ Podčetrtek sestavljajo učenci od 5. – 9. r., ki jih izvolijo posamezne oddelčne skupnosti.  
Namen otroškega parlamenta je, da učenci javno spregovorijo o svojih vprašanjih, ki so pomembna v okolju, kjer živijo, se šolajo, preživljajo prosti čas. Pri tem učenci pričakujejo pozornost in sodelovanje šole, lokalnih ter vladnih in nevladnih organizacij pri uresničevanju njihovih pobud. Otroški parlament deluje na šolski, občinski in nacionalni ravni. Vsako leto učenci na nacionalnem parlamentu izberejo temo za naslednje šolsko leto. Letošnja tema je  DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADOSTNIKOV.

Informacije o otroškem parlamentu 2023/2024
Vse potrebne informacije o letošnji temi: DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADIH najdete na spletni strani Zveze Prijateljev Mladine Slovenije. Priročnik, v katerem je zapisana literatura se nahaja pod rubriko Programi in Projekti → Otroški parlament.

Mentorica in koordinatorica otroškega parlamenta Helena Smonkar.

 

PREBERI VEČ O OTROŠKEM PARLAMENTU

Dostopnost